FLOSTA ligger langs Sørlandskysten mellom Tromøya og Borøya. Området består av øyene Tverdalsøy, Flosterøy og landsiden innenfor.

Flosta har en vakker skjærgård og ytterst mot havgapet ligger Målen, vår rullesteinsøy som stiger opp av havet og er del av raet fra istiden. Målen er også skipskirkegård med mer enn 20 kjente forlis. Målen er alltid i bevegelse, endrer form, mens Målsteinen (se bildet) ligger fast. I innløpet til tettstedet Kilsund, mellom våre to store øyer, har vi på sørsiden et ballastmerke som er vårt emblem. Disse to landemerkene beskriver på en god måte utgangspunktet for vår felles historie.

Flosta Historielag ønsker å få frem vår felles historie, bygdenes historie, steders historier og historier som sådan. Vi vil også la næringsliv, foreningsliv og enkeltpersoner tre frem i fellesskapet.

Dette har noe med vår tilhørighet, selvoppfatning og felles identitet å gjøre; hvordan vi hører til flokken ”Flostafolk”, eller kanskje riktigere sagt ”Flosterfolk” – da Flosta i grunnen er navnet på gården rundt kirken.

I skriftlige kilder møter vi først navnet Floster eller Flaustr som navnet på herredet, så Flougstad, så Flaugstad og nå til dags har vi navet «Flosta» på hele sognet. Flosta oppsto nok som en konsekvens av handel med utlandet. Sønner og døtre fra innlandet dro ut på knatter og berg for å ta del i de nye næringene.

Vi er altså folket som bor på begge sider av Flosterfjorden, nå omtalt som Sørlandsleia.

Kontaktadresse  er via e-post: post@flostahistorielag.no eller lagets postadresse: Flosta historielag,Boks 34, 4920 Staubø.