• sekretariat@landslaget.org
  • Telefon: 950 39 727

Blogg/nyheter

Nord-Trøndelag Historielag 100 år

des 10 2019
Jubileumsårsmøtet
Et historielag som er 100 år er virkelig verdt å feire, og det ble gjort på en flott måte den 16. november 2019 på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Det ble hilst velkommen til Verdal og Stiklestad av Guri Figenschou Raaen fra Verdal Historielag, ett av de største lagene i nordre Trøndelag. Leder Magnus Fiskvik åpnet og ledet årsmøtet videre, og takket for seg og de 3 årene han har hatt vervet da han ble erstattet av Knut Atle Aarbu under valgene. Åke Jünge, leder i Årboknemnda, ga en fyldig presentasjon av de mange artiklene i årets bok fra Nord-Trøndelag Historielag, som er den 96 i rekken fra den første ble trykt i 1923. Deretter ble det stor aktivitet med boksalg og bytte av bøker mellom de mange som hadde bøker og tidsskrifter å tilby. Alle disse bøkene vitner om stor aktivitet og interesse rundt om i lokallagene.

Jubileumsmiddagen startet med at Magnus Fiskvik hilste alle innbudte gjester og medlemmer velkommen. Hans gjennomgang av de 100 årene ga et godt bilde av hvordan laget ble startet, med 4 historieinteresserte, prominente og optimistiske deltakere på oppstartmøtet i 1919. Laget ble det 17. historielaget som ble stiftet i Norge, og det som lå lengst nord. Utviklinga av laget gikk raskt framover, medlemstallet økte, spesielt da det ble lokale historielag som var medlemmer, og de tidligere direkte medlemmene ble årbokbestillere. Idag har laget over 5000 medlemmer, og er absolutt i god gjenge framover. Organisasjonen endres ettersom staten og samfunnet endres, nye teknikker stiller nye krav, men utviklinga gjør også historiske dokumenter lettere tilgjengelig. Nord-Trøndelag Historielag følger med utviklinga, og kan se fram mot nye år med å sikre historien for våre etterkommere.
 
Etter første runde med servering var det hilsningstaler fra de innbudte gjestene. Lederen i Landslaget for Lokalhistorie, Gunnar Hojem, Namsos, leder i Sør-Trøndelag Historielag, Aud Mikkelsen Tretvik, og leder i Namdalen Historielag Trond Prytz. Fra Meråker Historielag fikk laget overrakt en meget spesiell gave fra lederen Alf Olsen, en gruvelykt slik de brukte den i gruvene i Meråker i riktig gamle dager, laget av en stålplate fra Tirpitz. Etter middagen holdt Oddbjørn Nordset et flott foredrag om "Det røde amt" som Nord-Trøndelag ble kalt, om hvorfor det fortjente denne betegnelsen, og om de personene som hadde satt sine spor i regionen i gamle dager. Den nye lederen Knut Atle Aarbu avsluttet jubileumsfesten, ønsket alle lykke til, og så fram til å lede laget inn i de neste 100 årene.

Knut Atle Aarbu og Gunnar Hojem fra Landslaget 

Read 762 times
Rate this item
(0 votes)

Vi er også tilstede på Facebook. Besøk gjerne våre sider der.

Kontakt oss

  • Adresse: Bispegata 9b, 7012 Trondheim
  • Telefon: 950 39 727
  • Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Bruk av informasjonskapsler

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies) for statistikk og for å kunne gi deg en god leseopplevelse.

Informasjon