• sekretariat@landslaget.org
  • Telefon: 950 39 727

Blogg/nyheter

Hans Næss forteller. Fra Gran historielags rundtur på Grymyr 2004 Hans Næss forteller. Fra Gran historielags rundtur på Grymyr 2004 Harald Hvattum
Den store veteranen i det lokalhistoriske arbeidet på Hadeland, Hans M. Næss, døde 22. januar i den høye alder av 97 og et halvt år.
 
Det begynner å bli en tid siden nå, men Hans M. Næss satt fra 1997 til 2001 i landsstyret for Landslaget for lokalhistorie. I den påfølgende valgperioden, 2001-2005, var han varamann til det samme styret. Næss hadde massevis av historielagserfaring da han kom inn i styret for landslaget. Han var en av stifterne av Gran Historielag i 1976, satt i 25 år sammenhengende i styret i det historielaget, og bekledde ledervervet i hele 21 av disse årene. Da laget godt utpå 2000-tallet var i beit for styremedlemmer, tro han til igjen og satt noen år som nestformann helt fram til han fylte 90 år. Da han gav seg i styret etter 25 år, var det helt naturlig å utnevne han til æresmedlem i laget. Etter søknad fra historielaget ble Hans under 30-årsjubileet til Gran Historielag også tildelt kongens fortjenestemedalje i gull for innsatsen sin. Hans M. Næss var en glimrende formidler, var ikke redd for å ta ordet, og kunne foredra både om det ene eller andre på sparket, når det trengtes. Hans hadde gjennom årene skaffet seg en stor boksamling med lokalhistorisk litteratur. Ettersom kreftene begynte å avta, tenkte han mye på hva som skulle skje med den samlingen. Saken fikk en god løsning, da historielaget sammen med Gran Bibliotek fikk reddet samlingen til å bli en del av den lokalhistoriske samlingen på Gran Bibliotek. 
 
Som ildsjeler ellers ble han nok ikke rik på penger, men det virket som han trivdes med lokalhistorisk arbeid og vi får tro han fikk mange gode opplevelser av historielagsarbeidet sitt.
 
Harald Hvattum
Gran historielag
 
 
Read 401 times
Rate this item
(0 votes)

Vi er også tilstede på Facebook. Besøk gjerne våre sider der.

Kontakt oss

  • Adresse: Bispegata 9b, 7012 Trondheim
  • Telefon: 950 39 727
  • Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Bruk av informasjonskapsler

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies) for statistikk og for å kunne gi deg en god leseopplevelse.

Informasjon