• sekretariat@landslaget.org
  • Telefon: 950 39 727

Blogg/nyheter

Lokalhistorie i skolesekken - Samarbeid skal gi flere skolebarn gode kulturarvsopplevelser

feb 01 2017

Lokalhistorie i skolesekken - Samarbeid skal gi flere skolebarn gode kulturarvsopplevelser

Kulturarv er en av seks sjangre som alle skolebarn få oppleve gjennom den kulturelle skolesekken (DKS). Kulturminner og lokalhistorie er kilde til kunnskap og opplevelser, og grunnlag for styrking av lokal egenart, identitet og fellesskap. Det å kjenne seg som en del av et nærmiljø med en felles historie er en forutsetning for å slå rot der man vokser opp, enten man har kommet som innflytter eller innvandrer, eller slekta da har bodd der til alle tider.

Nå skal et samarbeid mellom historielag, museer og kommuner føre til at enda flere barn blir kjent med sin felles kulturarv og nære historie. Landslaget for lokalhistorie har fått penger av Sparebankstiftelsen DNB og Kulturrådet for å gjennomføre et pilotprosjekt i Hedmark, Oppland og Troms i samarbeid med Riksantikvaren og Museumsforbundet. Pengene skal gå til å arrangere arbeidsverksteder for historielag, museer og kommuner og spre informasjon om DKS, for å stimulere til flere gode prosjekter om kulturarv og lokalhistorie. Det skal også gis tilskudd til utvikling av nye produksjoner i de utvalgte fylkene. Prosjektet gjennomføres i tett samarbeid med Kulturtanken som har nasjonalt ansvar for DKS.

At flere historielagene nå får mulighet til å samarbeide med profesjonelle om opplegg for skoleklasser, vil bety at mange barn og unge vil kunne møte sin kulturarv og lokalhistorie på en ny måte.

Fakta Den kulturelle skulesekken (DKS)

-          Nasjonal satsing for kunst og kultur i skolen.

-          Samarbeid mellom Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet med Kulturtanken som nasjonal samordningsinstans.

-          Finansieres i hovedsak av spillemidler.

-          Alle elever i grunnskolen og videregående skole skal møte profesjonell kunst/kultur innenfor disse sjangrene: Scenekunst, visuell kunst, musikk, film, litteratur, kulturarv.

-          Fylkeskommunen har ansvar for regional koordinering og tildeling av midler til kommunenes egne DKS-program.

-          Les mer på www.kulturtanken.no

Kontaktinformasjon:

Prosjektleder Louise Brunborg-Næss, tlf 48297373, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Bilde: Heldagsbesøk DKS-festival på Vibrandsøy utenfor Haugesund. Foto: Lars Opstad

Read 5266 times
Rate this item
(1 Vote)

Vi er også tilstede på Facebook. Besøk gjerne våre sider der.

Kontakt oss

  • Adresse: Bispegata 9b, 7012 Trondheim
  • Telefon: 950 39 727
  • Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Bruk av informasjonskapsler

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies) for statistikk og for å kunne gi deg en god leseopplevelse.

Informasjon