• sekretariat@landslaget.org
  • Telefon: 950 39 727

Referat fra det 40. ordinære landsmøtet i Landslaget for lokalhistorie.

Bø i Telemark 29. – 31. mai 2015

Artikkelen er også trykt i Lokalhistorisk magasin nr. 2/2015

 

Stort antall delegater

Landsmøtet ble holdt på Bø hotell i Bø i Telemark og utover ettermiddagen strømmet det på med delegater til Landsmøtet. Det var 64 stemmeberettigede fra 16 fylker. Fylkene Finnmark, Vestfold og Hedmark var ikke representert. Sammen med observatører, administrasjon og gjester utgjorde landsmøtet ca 75 personer.

Minnetale

Styreleder Aud Mikkelsen Tretvik hilste delegatene og holdt deretter en minnetale over Kristian Sundtoft som i januar 2015 gikk bort. Sundtoft var styremedlem i Landslaget fra Agder. Minnetalen ble avsluttet med 1 minutts stillhet.

Kulturvernforbundet hilser

Deretter framførte Torill Johnsen, nestleder i Kulturvernforbundet hilsning til Landsmøtet. Hun informerte om medlemslag og oppgaver til Kulturvernforbundet.

Telemark ønsker oss velkommen

Etter en deilig kveldsmat holdt professor Olav Rovde kåseri over «telemarkingen før og nå» Han var hovedredaktør av storverket «Telemarks historie», 3-bindsverket over Telemarksoga og gav oss en interessant og spennende innføring i Telemark «landet mellom» som det blir kalt..

Bø kommune hilser til landsmøtet

Lørdagen startet med hilsning til møtedeltakerne fra varaordfører Kristin Digranes Boeen i Bø kommune. Hun poengterte Bø kommunes sterke rolle innen kultur og historie og ønsket deltakerne velkommen til kulturbygda Bø.

Riksantikvaren berømmer historielagsarbeidet

Riksantikvar Jørn Holme foretok den offisielle åpningen av Landsmøtet og poengterte Landslagets størrelse innen kulturvernarbeidet. Han bejaet hvor viktig historielagene er for bevaringa av lokal kultur. Landslaget skal i gang med en historielagsundersøkelse og Riksantikvaren ville støtte denne type aktivitet.

Landsmøteforhandlingene

Som innledning til landsmøteforhandlingene trakk styreleder Aud Mikkelsen Tretvik opp noen linjer for Landslagets framtid med særlig vekt på de utfordringene som vil være tilstede de neste 5 åra. Her kan nevnes bedring av økonomien, styrking av organisasjonen innad og en mer synlig organisasjon utad. Landsmøtet starta ved gjennomgåelse av dagsorden, konstituering og godkjenning av saksliste. Årsmeldinger og regnskap ble gjennomgått og godkjent med tilføyelser.

Høringene

Etter Landseminaret i november 2014, ble det bestemt at det skulle sendes ut et høringsdokument på sakene valgordningene, regioninndelingen, kontingentmodell og -størrelse og sekretariatets plassering. Innen fristen 27. mars 2015 kom det inn mange svar fra lokallag og regionlag. Resultat av høringssvarene ble lest opp, deretter ble det debatt og til sist ble det stemt over framlagte forslag.

Planverk og økonomi

Langtidsplan fram til 2020 og 2-årsplan ble lagt fram sammen med budsjettforslag. Utfordringene i forbindelse med økonomi var et gjennomgående tema også når det gjaldt kontingent. Styret pålegges å lage plan for styrking av økonomien.

Valg

Valgkomiteens leder Guri Vallevik Håbjørg la fram komiteens forslag. Alle forslag gikk til valg ved akklamasjon. Den nye styrelederen Elin Myhre takket for tilliten samtidig som hun takket den avgående styreleder Aud Mikkelsen Tretvik for innsatsen i en utfordrende periode for Landslaget. Generalsekretær Tor Anders Bekken Martinsen overrakte henne det store 3-bindsverket om Telemarks historie.

Landsmøtemiddag

Med en smektende slått ble vi innbudt til Landsmøtemiddag. Den lokale arrangør hadde ordnet med både spellemann og kvear som seg hør og bør i ei bygd med rike musikktradisjoner. Og etter vakre toner fra streng og stemme, kunne landsmøtedeltakerne hengi seg til det gode måltidet som besto av nydelig kremet blomkålsuppe, helstekt hjortestek og deilig dessert. Delegaten Arnhild Lindholm fra Troms historielag takket kjøkken og servitører for et smakfylt og godt måltid.

Ulefoss hovedgård

Telemark historielag som lokal arrangør hadde lagt opp et utmerket ekskursjonsprogram. Først til Ulefoss hovedgård med interessant innføring og guiding gjennom statsråd Niels Aalls «sommerresidens». Han bygde anlegget mellom 1802 og 1807, og det regnes som napoleonstidens arkitektoniske hovedverk i Norge med sin særegne kuppel og trekk fra antikken. Sammen med husets interiør, familiens smykkeutstilling og den maskuline vognhallen gav det deltakerne en smak av datidas «kondisjonerte».

Telemarkskanalen

Og i strålende vær får landsmøtedelegatene et møte med den kneisende dronning; M/S Victoria på den eventyrlige Telemarkskanalen. Båten er den eldste kanalbåten, bygget 1882. Kanalen ble i sin tid kalt «det åttende underverk» i Europa, da den sto ferdig i 1892. Om bord nyter deltakerne en deilig lunsj mens Victoria glir gjennom det vårgrønne landskapet på vei mot Vrangfossen, juvelen i kronen. Vrangfoss er det største sluseanlegget i Telemarkskanalen med sine 5 slusekamre og en samlet løftehøyde på 23 meter. Med ærefrykt og respekt for forhistorisk ingeniørkunst, loses vi trygt gjennom den vrange fossen og årets landsmøte går mot slutten.

Takk til lokale arrangører

Landsmøtet kom vi også trygt gjennom, takket være en god møteledelse av Ingvar Skobba fra Telemark historielag og generalsekretær Tor Anders Bekken Martinsen. Telemark historielag takkes for god tilrettelegging og Bø hotell for et godt opphold og et utmerket kjøkken!

Vi er også tilstede på Facebook. Besøk gjerne våre sider der.

Kontakt oss

  • Adresse: Bispegata 9b, 7012 Trondheim
  • Telefon: 950 39 727
  • Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Bruk av informasjonskapsler

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies) for statistikk og for å kunne gi deg en god leseopplevelse.