• sekretariat@landslaget.org
  • Telefon: 950 39 727

Blogg/nyheter

Halvard Bjørkvik til minne Lillesand by- og sjøfartsmuseum
En ruvende skikkelse innen norsk lokalhistorisk arbeid har gått bort. Halvard Bjørkvik gikk ut av tiden 17. juni 2021, 96 år gammel.
 
Bjørkvik ble født på Finnøy 9. oktober 1924. Han vokste opp med to brødre, men det var Halvard som skulle bli lokalhistorikeren. Han ble uteksaminert fra Voss landsgymnas fredsvåren 1945 og ble cand.philol. i 1951 med historie hovedfag. Samme år ble han tilknyttet Institutt for sammenlignende kulturforskning, hvor han arbeidet som forskningsassistent og konsulent frem til juni 1961. Her var det særlig forskning på jordeiendom han arbeidet med, et fagområde han var interessert i gjennom hele livet. I tillegg må det nevnes at han fra tid til annen var hjelpekonsulent ved Norsk lokalhistorisk institutt i årene etter at det ble opprettet i 1956. Også senere hadde han et stort engasjement for instituttet, der han skulle sitte hele 21 år i styret.
 
Familien flyttet til Trondheim i 1961, der Halvard Bjørkvik ble dosent i historie ved Norges Lærerhøgskole (senere Universitet i Trondheim, nå NTNU). Dosenturet innebar et spesielt ansvar for lokalhistorisk forskning. Han satt i stillingen til 1975, da han ble direktør for Norsk folkemuseum, en stilling han hadde frem til 1989. Fra 1984 var han professor II i historie ved Universitetet i Oslo. Han avsluttet yrkeskarrieren som ordinær professor i historie 1990-92 og seniorforsker 1992-94.
 
Allerede i 1952, som 28-åring, ble han medredaktør i det lokalhistoriske tidsskriftet Heimen. Året etter, i 1953, ble han gift med medredaktøren, hans kjære Randi. De delte ikke bare privatlivet, men hun ble også en livslang følgesvenn i det faglige arbeidet. Redaktørdeltagelsen i Heimen strakk seg over to perioder, først sammen med Randi i årene 1952-54 og som eneredaktør 1973-75.
 
Halvard Bjørkviks engasjement i Landslaget for lokalhistorie foregikk ikke bare gjennom tidsskriftet Heimen – han var styremedlem i Landslaget 1964-70, nestleder 1967-70 og styreleder 1970-79. Han var også formann i Norske kunst- og kulturhistoriske museer 1977-82 og styreformann for Norsk utvandrermuseum 1988-93. Hans engasjement for lokalhistorien fortsatte i årene som pensjonist, ikke bare med artikler i fagtunge tidsskrifter, men også som skribent, foredragsholder og møtedeltager i Vestre Moland og Lillesand historielag.
 
Av studenter og andre som hadde en faglig tilknytning til Halvard Bjørkvik ble han beskrevet som en sindig og behersket mann – skrev en student noe som var helt galt, ble det formidlet på en høvisk måte. Bjørkvik var diplomat – mild og rolig i fremtreden, men tydelig som fagmann. Han vil også bli minnet for sine omfattende kunnskaper og ikke minst for sitt store kontaktnett. Gjennom årene har han publisert en anselig mengde faglige arbeider, men også utallige foredrag gjorde Halvard Bjørkvik til en fremtredende historiker.
 
Som de siste ord, og med en fredlysing over Halvard Bjørkviks minne, «mange takk».
 
Oddmund Løkensgard Hoel
Redaktør, Heimen
 
Dag Hundstad
Seksjonsleder, Norsk lokalhistorisk institutt ved Nasjonalbiblioteket
 
Tor Anders Bekken Martinsen
Generalsekretær, Landslaget for lokalhistorie
Read 882 times
Rate this item
(0 votes)

Vi er også tilstede på Facebook. Besøk gjerne våre sider der.

Kontakt oss

  • Adresse: Bispegata 9b, 7012 Trondheim
  • Telefon: 950 39 727
  • Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Bruk av informasjonskapsler

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies) for statistikk og for å kunne gi deg en god leseopplevelse.

Informasjon